floating


title gerak2



widgeo.net

8 Nov 2012

kAple or kAwin??

Assalam,

agak2 apa prasaan hampa bgi yang x pernah couple??
msti rasa mcam biasa ja kan,,, nk buat apa pon senang.. nk keluar dengan kengkawan lelaki pon senang..
humm.. tp kalau couple nih apa faedahnya??...
haii... ntah la... pening fikir..
tapi kan yang selalu mila fikir dan tengok org yang couple nih msti kna keluar date, pergi shopping, beli hadiah, makan sama2(suap),,,  dan... yg paling x tahan skali, sanggup bgi akaun fb kat balak dgn sbb takot curang,, selain drpd tu, sanggup bersengkang mata untuk bgayut ngan kekasih hati masing2... hum,, boleh ka?? yang mila taw semua tu haram... sebab belum KAHWIN.. ataupun org tua2 slalu ckap blom ada ikatan yang sah...

ish,, pening la kalau nak fikirkan pasal nih... last2 mila pon diam ja.. buat x taw,,, buat mcam waktu zaman budak2 dulu... nk kawan ngan sapa pon kawan ja... yang penting jaga batas pergaulan... ingat tu...

tapi kan.. mila ni bukannya jenis orang yang x dak perasaan,, tapi mila mmg x suka bercouple... dan mila rasa benda2 tu buang masa, buang duit, buang waktu,,, dan buang... apa2 je lah yg x sepatutnya dishare dengan org bukan mahram kita.... kan, kan??

kadang2 tu kawan2 mila selalu tanya,, tp dulu la.. "mila, hang kenapa x kaple?? aq tgok hang ni macam x dak perasaan ja kat laki... " yg nih untuk kgkwan yg gila kple,, dya akan tnya ayat mcam tu,, tp bgi kgkwan yang memahami, dy akan tnya mcam ni pulak.. "mila, hang memang x pernah kple ka?? biaq betui hang nih,, aq tgok hang dok rapat ngan budak2 laki, x kan x dak tsangkut sorg kot.. tp aq taw ag jnis org yang x suka mcm tu.. xpa2 nanti hang kawin trus lgi bgus drpda hang dok buang masa ngan kple kan... jangan risau aq sntiasa doakan hang semoga jodoh yang terbaik cepat sampai untuk hang..." hah, nih pulak ayat tanya kgkwan yang x pecaya ngan mila.. "weh mila,, ag biaq betui x layan mamat yang minx kple kat hang tu... ksian kat dia.. dia nak kat hang kot.. ish kalau aq la, aku trima ja.. apa lah,, susah sgt hang ni.. takot nak kple.. takot apa x taw la... hish x paham aku..." hehe... haa... yg tu lah antara ayat2 yang mila selalu dengar dari mulut kengkawan.. tapi mila buat x kisah je..

sebenarnya mila bukan nak cari lelaki yang handsome, lelaki yang kaya, lelaki yang sentiasa sibuk dengan kerja yang kononnya nak cari duit untuk menyara famili.. ataw apa2 saja yang sama waktu dengannya.. tapi kalau dapat alhamdulillah... mila anggap ni hadiah bonus yang paling besar dari Allah untuk mila... insyaAllah...

tetapi sebenarnya, mila nak cari lelaki yang betul2 boleh menjadi imam yang sempurna, boleh menjaga hati dan perasaan pasangannya dengan baik, menegur bacaan2 makmumnya yg salah.. dan.. yang paling penting, yang mila nakkk,, sangat2... lelaki yang pandai menjadi menjadi pemandu yang berhemah untuk membawa keluarganya menuju kejalan yang lurus untuk ke destinasi yang kekal abadi iaitu syurga Allah Subhanahu Wataala....

insyaAllah... amin..